Nawozy zielone są prostym i tanim sposobem wzbogacenia gleby w substancje organiczne, próchnicę oraz życie mikrobiologiczne gleby. Rośliny uprawiane po nawozach zielonych są lepiej zaopatrzone w składniki pokarmowe. Związki mineralne są wydobywane z głębszych warstw gleby w rejon zasięgu korzeni roślin, co ogranicza straty tych pierwiastków.

Gleba zostaje dodatkowo wzbogacona w składniki pokarmowe, dzięki asymilacji azotu z atmosfery przez rośliny bobowate. Poprawia się struktura gleby. Gleba staje się bardziej urodzajna, żyzna. Szata roślinna ogranicza zachwaszczenie i chroni glebę przed erozją. Są lepsze warunki wzrostu dla roślin następczych (m.in. dzięki roślinom o właściwościach fitosanitarnych).

Polecane rośliny:

  1. Łubin żółty Siew pod koniec IV lub na początku V, koszenie bezpośrednio po kwitnieniu. Dobrze rośnie na glebach piaszczystych i kwaśnych. Dobry przedplon dla warzyw liściowych, np. kapust i kopru włoskiego.
  2. Nostrzyk biały i żółty Mało wymagający, o silnym systemie korzeniowym (palowy), polecany na tereny zaniedbane. Nostrzyk hamuje rozwój patogenów glebowych, zawarte w korzeniach kumaryny odstraszają gryzonie.
  3. Gorczyca biała. Szybko rośnie, na przedplon oraz poplon. Przy siewie na przełomie VII/VIII do przymrozków wytworzy się odpowiednia masa zielona. Pozostawiona na zimę świetnie zakonserwuje glebę. Gorczyca wykazuje właściwości fitosanitarne – ogranicza rozwój patogena powodującego białą zgniliznę cebuli, hamuje też rozwój chwastów..
  4. Rzodkiew oleista. Ma duże wymagania nawozowe i szybkie tempo początkowego wzrostu. Polecana ze względu na silny system korzeniowy i właściwości mątwikobójcze.
  5. Facelia. Bardzo wartościowa. Nie przenosi szkodników ani chorób. Ogranicza występowanie mątwika burakowego. Ma małe wymagania glebowe.