Fasola szparagowa karłowa jest chętnie uprawiana i spożywana. Warzywo to jest, niestety podatne na różne choroby. Co robić, by uzyskać zdrowe i silne rośliny?

Najważniejsza jest profilaktyka! Obejmuje ona takie elementy jak: właściwe zmianowanie, staranną uprawę gleby, nawożenie odpowiednie do wymagań pokarmowych fasoli i zasobności gleby, dobór odmian odpornych lub tolerancyjnych na groźne choroby, a także dostosowanych do lokalnych warunków glebowo-klimatycznych, właściwe terminy siewu, prawidłowe zagęszczenie roślin, nawadnianie w czasie suszy i dużego zapotrzebowania na wodę, a także staranną pielęgnację fasoli w czasie wegetacji.

Warto uprawiać takie odmiany. Są one odporne na antraknozę i wysoce tolerancyjne wobec bakteriozy obwódkowej fasoli.

Niekiedy wydaje się, że uprawa fasoli jest bardzo łatwa i nie będzie sprawiać większych trudności. Ale warto pamiętać, że uzyskanie zdrowych roślin oraz zadowalającego plonu smacznych i zdrowych strąków zależy od wielu czynników. Co należy robić?

  • Wybrać zaciszne stanowisko;
  • Stosować 3-letnią przerwę w uprawie fasoli na tej samej grządce;
  • Korzystać tylko ze zdrowych nasion;
  • Nasiona siać w terminie, kiedy gleba będzie dostatecznie nagrzana;
  • Przy siewie zachować polecaną rozstawę: rzędy co 30 – 40 cm, a w rzędach nasiona co 3 – 5 cm lub co 10 cm, jeśli siejemy nasiona gniazdowo^ (2 – 3 szt.);
  • Zasiewy można okresowo okryć włókniną;
  • Systematycznie niszczyć chwasty;
  • W czasie kwitnienia i zawiązywania strąków fasolę nawadniać;
  • W pobliżu fasoli uprawiać rośliny miododajne (np. melisę) lub inne zioła przyciągające owady pożyteczne, w tym odstraszające szkodniki (np. szałwia odstrasza zmieniki);
  • Stała obserwacja roślin, umożliwiająca szybkie rozpoznanie występujących chorób oraz pojawiających się szkodników i natychmiastowa reakcja (np. walka mechaniczna – usuwanie chorych roślin);

Po zbiorach przedplonu szybko dokładnie przekopać glebę.