Przy sadzeniu roślin w naszych ogrodach bierzemy pod uwagę ich wymagania.. to jednak nie wszystko! Istotne jest także ich sąsiedztwo!

Podobnie jak u ludzi, w świecie roślin panują swoiste sympatie i antypatie. Uprawa uwzględniająca te zależności nazywana jest uprawą współrzędną i dotyczy przede wszystkim roślin użytkowych.Przestrzegając zasaduprawy współrzędnej, możemy skutecznie ograniczyć występowanie chorób i szkodników a także wpłynąć nabujniejszy wzrost roślin.

Jeśli jednak zignorujemy te zasady, możemy doprowadzić do pojawiania się większej ilości chorób i szkodników oraz do zahamowania wzrostu i rozwoju roślin, np.kapusta i rzodkiewka posadzone w pobliżu pomidorów, opóźniają ich kwitnienie, cebula natomiast ogranicza wzrost fasoli tycznej.

Jeśli chcemy w ogrodzie ograniczyć występowanie chorób iszkodników, powinniśmy posadzić obok siebie:

  • bazylię i ogórka (bazylia chroni je przed mączniakiem),
  • cebulę i truskawki (zmniejszają ryzyko rozwoju szarej pleśni),
  • cebulę lub por i marchew (cebula odstrasza połyśnicę marchwiankę, a marchew zniechęca śmietkę cebulankę),
  • seler i rośliny kapustne (seler chroni kapustę przed bielikiem kapustnikiem),
  • gorczycę i groch (gorczyca ogranicza występowanie pachówkistrąkóweczki),
  • aksamitki i warzywa korzeniowe (aksamitka ograniczaliczebność nicieni).

Niektóre rośliny posadzone w swoim sąsiedztwie pobudzają się także do wzrostu i rozwoju (np. marchew pobudza do wzrostu pora), a nawet wpływają na poprawę smaku owoców (np. pietruszka poprawia smak pomidorów, koper smak cebuli i grochu).

 

Inne przykłady dobrego sąsiedztwa to:

  • Burak i cebula, koper, rzodkiewka, ogórek lub seler;
  • pomidor, czosnekoraz bazylia;
  • seler i groch, fasola;
  • sałata i seler, koper oraz rzodkiewka;
  • cebula i sałata, majeranek oraz pietruszka;
  • kapusta i fasola karłowa, seler, szałwia oraz koper;
  • pietruszka i seler oraz burak;
  • fasola i ogórek oraz rzodkiewka;
  • marchew i sałata, cebula, por oraz pomidor;
  • strączkowe (np. fasola) i dyniowate (np. ogórkiem);
  • czosnek i pomidory
  • ogórki, marchew oraz buraki;
  • ziemniaki i kapusta, szpinak oraz fasola;
  • szpinak i rzodkiewka;
  • dynia i nasturcja oraz fasola.