GłównaZioła na działce

Zioła na działce

Lubczyk

Lubczyk - często kojarzy się wyłącznie z rosołem. Można go jednak dodawać i do kartoflanki, zupy pomidorowej oraz jarzynowej. Świeże listki dodajemy do białych sosów, jako zieleninę do sałat i gotowanego bobu. Suszonymi listkami lub korzeniem przyprawiamy ciemne sosy, duszone mięsa i warzywa oraz potrawy z ryb. Lubczykiem naciera się drób przed pieczeniem.

Kędzierzawość

Chorobę tę powoduje grzyb porażający liście, rzadziej kwiaty i owoce. Najbardziej charakterystyczne i widoczne są objawy na liściach, które są porażone już w najwcześniejszych fazach rozwojowych. Porażone liście są silnie zdeformowane, zgrubiałe i kruche. Przybierają początkowo żółte, później karminowe i wreszcie brunatne zabarwienie. Pod koniec czerwca większość porażonych liści opada.
W przypadku bardzo silnego porażenia liści brzoskwiń, co obserwujemy w ostatnich kilku latach, należy przeprowadzić dwa opryskiwania. Pierwsze jesienią po opadnięciu liści - w pierwszych dniach listopada, drugie wiosną w fazie nabrzmiewania pąków (w temperaturze powyżej 6°C). Należy zastosować Miedzian 50 WP lub Syllit 65 WR. Opryskiwanie musi być bardzo dokładne i obfite, ponieważ na korze pędów i łuskach pąków zimują zarodniki grzyba.

Podstawowym surowcem jest korzeń, mniejsze znaczenie maja owoce (nasiona), zaś jako przyprawę wykorzystuje się ogonki liściowe i młode pędy. Korzenie wykopuje się jesienią pierwszego roku lub wiosną drugiego roku wegetacji roślin. Surowiec oczyszcza się z resztek ziemi i części nadziemnych.…
Czytaj dalej...
Jej właściwości przeciwkaszlowe, osłonowe i antyseptyczne wykorzystywane są od lat. Babka od dawna uważana była za roślinę leczniczą. W starożytności i w średniowieczu stosowano babkę szerokolistną, zaś obecnie bardziej doceniana jest raczej babka lancetowata, zawierająca więcej niektórych substancji czynnych.
Czytaj dalej...
Biedrzeniec anyż z rodziny selerowatych jest rośliną jednoroczną o specyficznym anyżowym aromacie, osiągającą 30-50 cm wysokości. W lipcu i sierpniu na szczytach pędów wyrastają w formie baldachów białe, drobne kwiaty.
Czytaj dalej...
Jest zwana cieciorką lub grochem włoskim. Bardzo popularna roślina z rodziny bobowatych. Pod względem areału upraw zajmuje czwarte miejsce po soi, orzeszkach ziemnych i fasoli. Jest łatwa w uprawie, ma duże wartości odżywcze i wiele możliwych zastosowań.
Czytaj dalej...
Jest to roślina lecznicza posiadająca ponadto zastosowanie w zwalczaniu szkodników roślin. Dziki bez czarny zwany lekarskim jest jedną z najstarszych roślin leczniczych. Duża wartość dekoracyjna, a także właściwości lecznicze sprawiają, że bez czarny jest coraz częściej sadzony w ogrodach.
Czytaj dalej...