GłównaWarzywa na działce

Uprawa warzyw

Lubczyk

Lubczyk - często kojarzy się wyłącznie z rosołem. Można go jednak dodawać i do kartoflanki, zupy pomidorowej oraz jarzynowej. Świeże listki dodajemy do białych sosów, jako zieleninę do sałat i gotowanego bobu. Suszonymi listkami lub korzeniem przyprawiamy ciemne sosy, duszone mięsa i warzywa oraz potrawy z ryb. Lubczykiem naciera się drób przed pieczeniem.

Kędzierzawość

Chorobę tę powoduje grzyb porażający liście, rzadziej kwiaty i owoce. Najbardziej charakterystyczne i widoczne są objawy na liściach, które są porażone już w najwcześniejszych fazach rozwojowych. Porażone liście są silnie zdeformowane, zgrubiałe i kruche. Przybierają początkowo żółte, później karminowe i wreszcie brunatne zabarwienie. Pod koniec czerwca większość porażonych liści opada.
W przypadku bardzo silnego porażenia liści brzoskwiń, co obserwujemy w ostatnich kilku latach, należy przeprowadzić dwa opryskiwania. Pierwsze jesienią po opadnięciu liści - w pierwszych dniach listopada, drugie wiosną w fazie nabrzmiewania pąków (w temperaturze powyżej 6°C). Należy zastosować Miedzian 50 WP lub Syllit 65 WR. Opryskiwanie musi być bardzo dokładne i obfite, ponieważ na korze pędów i łuskach pąków zimują zarodniki grzyba.

Por

Por jest warzywem dostępnym w stanie świeżym przez cały rok. Także na działce. W ostatnich latach wzrasta zainteresowanie tym warzywem, jako wartościowym komponentem surówek, a także surowcem na susz i do mrożenia. Ze względu na niewielkie wymagania cieplne można go…
Czytaj dalej...
Najodpowiedniejsze są gleby cięższe - mady, czarne ziemie, a nawet gleby torfowe. Dobrze rośnie również na dobrych lżejszych, ale tylko w rejonach o dużej ilości opadów lub przy regularnym nawadnianiu. Odczyn gleby powinien być 6,5 - 7. Na glebach lżejszych,…
Czytaj dalej...
Aby optymalnie wykorzystać powierzchnię gleby i uzyskać zdrowe i dorodne plony powinniśmy przestrzegać kilku podstawowych zasad. Chodzi o tzw. płodozmian, czyli racjonalne zmianowanie gatunków, zaplanowane z góry na kilka lat dla określonej powierzchni uprawnej. Krótko mówiąc – celowe stosowanie następstwa…
Czytaj dalej...
Najlepszym terminem jego sadzenia jest koniec września lub początek października, wówczas rośliny lepiej się ukorzeniają i wiosną wcześniej rozpoczynają wegetację. Rabarbar jest bardzo popularny w uprawie na działkach i w ogródkach. Jest warzywem wieloletnim, ma trwałą część podziemną, niezamierającą jesienią,…
Czytaj dalej...
Wczesną wiosną sadzimy różne warzywa cebulowe. Warto przypomnieć, jak je prawidłowo posadzić i jaki powinien być materiał nasadzeniowy. Jest oczywiste, że przed sadzeniem gleba powinna być należycie przygotowana, dobrze uprawiona, nawieziona, wyrównana. Wcześniej można też wyznaczyć odpowiednie rzędy.
Czytaj dalej...