GłównaWarzywa na działce

Uprawa warzyw

Lubczyk

Lubczyk - często kojarzy się wyłącznie z rosołem. Można go jednak dodawać i do kartoflanki, zupy pomidorowej oraz jarzynowej. Świeże listki dodajemy do białych sosów, jako zieleninę do sałat i gotowanego bobu. Suszonymi listkami lub korzeniem przyprawiamy ciemne sosy, duszone mięsa i warzywa oraz potrawy z ryb. Lubczykiem naciera się drób przed pieczeniem.

Kędzierzawość

Chorobę tę powoduje grzyb porażający liście, rzadziej kwiaty i owoce. Najbardziej charakterystyczne i widoczne są objawy na liściach, które są porażone już w najwcześniejszych fazach rozwojowych. Porażone liście są silnie zdeformowane, zgrubiałe i kruche. Przybierają początkowo żółte, później karminowe i wreszcie brunatne zabarwienie. Pod koniec czerwca większość porażonych liści opada.
W przypadku bardzo silnego porażenia liści brzoskwiń, co obserwujemy w ostatnich kilku latach, należy przeprowadzić dwa opryskiwania. Pierwsze jesienią po opadnięciu liści - w pierwszych dniach listopada, drugie wiosną w fazie nabrzmiewania pąków (w temperaturze powyżej 6°C). Należy zastosować Miedzian 50 WP lub Syllit 65 WR. Opryskiwanie musi być bardzo dokładne i obfite, ponieważ na korze pędów i łuskach pąków zimują zarodniki grzyba.

Data: 18 Sie 2016
Tekst:
Z działki mamy świeże ogórki spod osłon i z gruntu na sałatki oraz doskonały surowiec na popularne przetwory. Ogórki to jedne z najchętniej spożywanych warzyw. Stanowią tradycyjny element polskiej kuchni. Odznaczają się…
Czytaj dalej...
Data: 18 Sie 2016
Tekst:
Najlepszym terminem jego sadzenia jest koniec września lub początek października, wówczas rośliny lepiej się ukorzeniają i wiosną wcześniej rozpoczynają wegetację. Rabarbar jest bardzo popularny w uprawie na działkach i w ogródkach. Jest…
Czytaj dalej...
Data: 18 Sie 2016
Tekst:
Dobry przedplon dla pomidorów to: fasola szparagowa (wysoka), rzodkiewka, sałata, kapusta wczesna, cebula dymka. Nie można natomiast uprawiać pomidorów po papryce lub oberżynie. Przed rozpoczęciem uprawy należy starannie przygotować glebę, przekopując ją…
Czytaj dalej...
Data: 18 Sie 2016
Tekst:
Pomidory najlepiej rosną na stanowisku słonecznym i zacisznym; na większości gleb piaszczysto-gliniastych, dobrze utrzymujących wilgoć i łatwo nagrzewających się, o odczynie lekko kwaśnym: pH 5,5-6,5. Należy unikać uprawy pomidorów bezpośrednio po sobie…
Czytaj dalej...
Data: 18 Sie 2016
Tekst:
Allelopatia jest to wydzielanie przez rośliny lub mikroorganizmy aktywnych biologicznie substancji (fitoncydy), które hamują lub stymulują wzrost i rozwój roślin sąsiadujących. Substancje te są wymywane z żywych nadziemnych części roślin przez deszcz,…
Czytaj dalej...