GłównaWarzywa na działce

Uprawa warzyw

Lubczyk

Lubczyk - często kojarzy się wyłącznie z rosołem. Można go jednak dodawać i do kartoflanki, zupy pomidorowej oraz jarzynowej. Świeże listki dodajemy do białych sosów, jako zieleninę do sałat i gotowanego bobu. Suszonymi listkami lub korzeniem przyprawiamy ciemne sosy, duszone mięsa i warzywa oraz potrawy z ryb. Lubczykiem naciera się drób przed pieczeniem.

Kędzierzawość

Chorobę tę powoduje grzyb porażający liście, rzadziej kwiaty i owoce. Najbardziej charakterystyczne i widoczne są objawy na liściach, które są porażone już w najwcześniejszych fazach rozwojowych. Porażone liście są silnie zdeformowane, zgrubiałe i kruche. Przybierają początkowo żółte, później karminowe i wreszcie brunatne zabarwienie. Pod koniec czerwca większość porażonych liści opada.
W przypadku bardzo silnego porażenia liści brzoskwiń, co obserwujemy w ostatnich kilku latach, należy przeprowadzić dwa opryskiwania. Pierwsze jesienią po opadnięciu liści - w pierwszych dniach listopada, drugie wiosną w fazie nabrzmiewania pąków (w temperaturze powyżej 6°C). Należy zastosować Miedzian 50 WP lub Syllit 65 WR. Opryskiwanie musi być bardzo dokładne i obfite, ponieważ na korze pędów i łuskach pąków zimują zarodniki grzyba.

Najodpowiedniejsze są gleby cięższe - mady, czarne ziemie, a nawet gleby torfowe. Dobrze rośnie również na dobrych lżejszych, ale tylko w rejonach o dużej ilości opadów lub przy regularnym nawadnianiu. Odczyn gleby powinien być 6,5 - 7. Na glebach lżejszych,…
Czytaj dalej...
Aby optymalnie wykorzystać powierzchnię gleby i uzyskać zdrowe i dorodne plony powinniśmy przestrzegać kilku podstawowych zasad. Chodzi o tzw. płodozmian, czyli racjonalne zmianowanie gatunków, zaplanowane z góry na kilka lat dla określonej powierzchni uprawnej. Krótko mówiąc – celowe stosowanie następstwa…
Czytaj dalej...
Najlepszym terminem jego sadzenia jest koniec września lub początek października, wówczas rośliny lepiej się ukorzeniają i wiosną wcześniej rozpoczynają wegetację. Rabarbar jest bardzo popularny w uprawie na działkach i w ogródkach. Jest warzywem wieloletnim, ma trwałą część podziemną, niezamierającą jesienią,…
Czytaj dalej...
Wczesną wiosną sadzimy różne warzywa cebulowe. Warto przypomnieć, jak je prawidłowo posadzić i jaki powinien być materiał nasadzeniowy. Jest oczywiste, że przed sadzeniem gleba powinna być należycie przygotowana, dobrze uprawiona, nawieziona, wyrównana. Wcześniej można też wyznaczyć odpowiednie rzędy.
Czytaj dalej...
Uzyskiwane plony selera czasami bywają niewielkie, ale to sami działkowcy często popełniają wiele błędów agrotechnicznych. Seler korzeniowy jest rośliną klimatu umiarkowanego, wymaga do wzrostu temperatur w zakresie od 15°C do 18°C. Niekorzystne są dłuższe majowe chłody, zaraz po posadzeniu rozsady…
Czytaj dalej...