GłównaWarzywa na działce

Uprawa warzyw

Lubczyk

Lubczyk - często kojarzy się wyłącznie z rosołem. Można go jednak dodawać i do kartoflanki, zupy pomidorowej oraz jarzynowej. Świeże listki dodajemy do białych sosów, jako zieleninę do sałat i gotowanego bobu. Suszonymi listkami lub korzeniem przyprawiamy ciemne sosy, duszone mięsa i warzywa oraz potrawy z ryb. Lubczykiem naciera się drób przed pieczeniem.

Kędzierzawość

Chorobę tę powoduje grzyb porażający liście, rzadziej kwiaty i owoce. Najbardziej charakterystyczne i widoczne są objawy na liściach, które są porażone już w najwcześniejszych fazach rozwojowych. Porażone liście są silnie zdeformowane, zgrubiałe i kruche. Przybierają początkowo żółte, później karminowe i wreszcie brunatne zabarwienie. Pod koniec czerwca większość porażonych liści opada.
W przypadku bardzo silnego porażenia liści brzoskwiń, co obserwujemy w ostatnich kilku latach, należy przeprowadzić dwa opryskiwania. Pierwsze jesienią po opadnięciu liści - w pierwszych dniach listopada, drugie wiosną w fazie nabrzmiewania pąków (w temperaturze powyżej 6°C). Należy zastosować Miedzian 50 WP lub Syllit 65 WR. Opryskiwanie musi być bardzo dokładne i obfite, ponieważ na korze pędów i łuskach pąków zimują zarodniki grzyba.

Data: 02 Lis 2017
Tekst:
Mikoryza (lub mykoryza) to współpraca drzew i krzewów z odpowiednimi grzybami, polegająca na wzajemnym dostarczaniu sobie składników pokarmowych potrzebnych do prawidłowego wzrostu i obfitego plonowania. Zjawisko mikoryzy można wykorzystywać w uprawie roślin…
Czytaj dalej...
Data: 28 Wrz 2017
Tekst:
Odpowiednie następstwo roślin po sobie jest jednym z ważniejszych czynników mających wpływ na wielkość i jakość plonu warzyw.
Czytaj dalej...
Data: 17 Sie 2017
Tekst:
Nawozy zielone są prostym i tanim sposobem wzbogacenia gleby w substancje organiczne, próchnicę oraz życie mikrobiologiczne gleby. Rośliny uprawiane po nawozach zielonych są lepiej zaopatrzone w składniki pokarmowe. Związki mineralne są wydobywane…
Czytaj dalej...
Data: 08 Lip 2017
Tekst:
Uprawa pomidorów i ogórków w okresie intensywnego wzrostu i plonowania wymaga stosowania wielu zabiegów pielęgnacyjnych wpływających na ilość i jakość plonu.
Czytaj dalej...
Data: 15 Cze 2017
Tekst:
Fasola szparagowa karłowa jest chętnie uprawiana i spożywana. Warzywo to jest, niestety podatne na różne choroby. Co robić, by uzyskać zdrowe i silne rośliny?
Czytaj dalej...