GłównaWarzywa na działce

Uprawa warzyw

Lubczyk

Lubczyk - często kojarzy się wyłącznie z rosołem. Można go jednak dodawać i do kartoflanki, zupy pomidorowej oraz jarzynowej. Świeże listki dodajemy do białych sosów, jako zieleninę do sałat i gotowanego bobu. Suszonymi listkami lub korzeniem przyprawiamy ciemne sosy, duszone mięsa i warzywa oraz potrawy z ryb. Lubczykiem naciera się drób przed pieczeniem.

Kędzierzawość

Chorobę tę powoduje grzyb porażający liście, rzadziej kwiaty i owoce. Najbardziej charakterystyczne i widoczne są objawy na liściach, które są porażone już w najwcześniejszych fazach rozwojowych. Porażone liście są silnie zdeformowane, zgrubiałe i kruche. Przybierają początkowo żółte, później karminowe i wreszcie brunatne zabarwienie. Pod koniec czerwca większość porażonych liści opada.
W przypadku bardzo silnego porażenia liści brzoskwiń, co obserwujemy w ostatnich kilku latach, należy przeprowadzić dwa opryskiwania. Pierwsze jesienią po opadnięciu liści - w pierwszych dniach listopada, drugie wiosną w fazie nabrzmiewania pąków (w temperaturze powyżej 6°C). Należy zastosować Miedzian 50 WP lub Syllit 65 WR. Opryskiwanie musi być bardzo dokładne i obfite, ponieważ na korze pędów i łuskach pąków zimują zarodniki grzyba.

„... na każdym przykopie Stoją, jakby na straży, w szeregach konopie, Cyprysy jarzyn: ciche, proste i zielone, Ich liście i woń służą grzędom za obronę, Bo przez ich liście nie śmie przecisnąć się żmija, A ich woń gąsienice i owad…
Czytaj dalej...
Ta kapusta w naszych ogrodach stanowi ciekawe uzupełnienie asortymentu warzyw, zwłaszcza że jej uprawa nie jest taka trudna. Ojczyzną kapusty brukselskiej jest Belgia, gdzie uprawiano ją w okolicach Brukseli już od początku XIII wieku. W naszym kraju, kapusta brukselska (nazwa…
Czytaj dalej...
Krótki okres wegetacji, łatwość w uprawie, walory odżywcze i dekoracyjne przemawiają za uprawą buraka liściowego na naszych działkach. Znajdźmy dla niego miejsce. W długie, upalne, letnie dni burak liściowy nie traci wartości konsumpcyjnej, dlatego z powodzeniem może zastąpić w tym…
Czytaj dalej...
Cebula to jedno z najbardziej znanych warzyw na świecie. Jest nieodzownym składnikiem wielu potraw, ceniona za smak i długą listę właściwości prozdrowotnych. Trudno wyobrazić sobie ogród bez tego warzywa. Cebulę można uprawiać z siewu, z rozsady oraz z dymki. Wybór…
Czytaj dalej...
Cebula Najpopularniejsza jest uprawa cebuli z dymki i w lipcu nadaje się ona już do zbioru. Cebulę z siewu zbiera się zazwyczaj od sierpnia do początku września. Termin zbioru zależy też od celu jej uprawy. Cebulę z zielonym szczypiorem do…
Czytaj dalej...