GłównaOgród, a zdrowie

Ogród, a zdrowie

Lubczyk

Lubczyk - często kojarzy się wyłącznie z rosołem. Można go jednak dodawać i do kartoflanki, zupy pomidorowej oraz jarzynowej. Świeże listki dodajemy do białych sosów, jako zieleninę do sałat i gotowanego bobu. Suszonymi listkami lub korzeniem przyprawiamy ciemne sosy, duszone mięsa i warzywa oraz potrawy z ryb. Lubczykiem naciera się drób przed pieczeniem.

Kędzierzawość

Chorobę tę powoduje grzyb porażający liście, rzadziej kwiaty i owoce. Najbardziej charakterystyczne i widoczne są objawy na liściach, które są porażone już w najwcześniejszych fazach rozwojowych. Porażone liście są silnie zdeformowane, zgrubiałe i kruche. Przybierają początkowo żółte, później karminowe i wreszcie brunatne zabarwienie. Pod koniec czerwca większość porażonych liści opada.
W przypadku bardzo silnego porażenia liści brzoskwiń, co obserwujemy w ostatnich kilku latach, należy przeprowadzić dwa opryskiwania. Pierwsze jesienią po opadnięciu liści - w pierwszych dniach listopada, drugie wiosną w fazie nabrzmiewania pąków (w temperaturze powyżej 6°C). Należy zastosować Miedzian 50 WP lub Syllit 65 WR. Opryskiwanie musi być bardzo dokładne i obfite, ponieważ na korze pędów i łuskach pąków zimują zarodniki grzyba.

Na działce rośnie wiele roślin o właściwościach leczniczych, które można jeszcze zebrać, aby wykorzystać zimą na różne dolegliwości. Podstawowym warunkiem przygotowania dobrego leku jest użycie zdrowych roślin lub ich części, pochodzących z czystego środowiska, nieuszkodzonych i nietraktowanych substancjami chemicznymi. Preparaty…
Czytaj dalej...
NasturcjaSurowcem leczniczym i kosmetycznym są liście, kwiaty i nasiona. W nasturcji znajdują się pokaźne ilości organicznej siarki. Nasturcja jako składnik kosmetyków usuwa nadmiar zrogowacenia naskórka, hamuje wydzielanie łojotoku, działa bakteriobójczo i grzybobójczo. Z tego względu ekstrakty z nasturcji pojawiają się…
Czytaj dalej...
Jesienią musimy być przygotowani na kapryśną aurę. Codziennością stają się jesienne deszcze, chłody i wiatry na przemian z piękną złotą jesienią. Ważne w tym okresie jest wzmacnianie odporności organizmu. Wiele badań wskazuje na to, że odpowiednio zbilansowana dieta znacznie wzmacnia…
Czytaj dalej...
AroniaŚwieże owoce aronii są surowcem leczniczym w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Zawierają czynne związki biologiczne: antocyjany (ciemne barwniki) mające właściwości przeciwutleniające (zapobiegające chorobom nowotworowym), garbniki i karotenoidy. Owoce aronii mają ogromne znaczenie w leczeniu chorób układu krążenia, nadmiernej łamliwości naczyń, obniżaniu…
Czytaj dalej...
Warto bliżej poznać tę roślinę, aby przekonać się, że jest ona dla organizmu dużym dobrodziejstwem. Zamiast niszczyć lub wyrzucać na kompost lepiej poznać jej liczne właściwości lecznicze i odżywcze. Cenne liścieWczesną wiosną zbieramy młode liście, które zawierają witaminy B, C,…
Czytaj dalej...