GłównaDrzewa i krzewy owocowe

Drzewa i krzewy owocowe

Lubczyk

Lubczyk - często kojarzy się wyłącznie z rosołem. Można go jednak dodawać i do kartoflanki, zupy pomidorowej oraz jarzynowej. Świeże listki dodajemy do białych sosów, jako zieleninę do sałat i gotowanego bobu. Suszonymi listkami lub korzeniem przyprawiamy ciemne sosy, duszone mięsa i warzywa oraz potrawy z ryb. Lubczykiem naciera się drób przed pieczeniem.

Kędzierzawość

Chorobę tę powoduje grzyb porażający liście, rzadziej kwiaty i owoce. Najbardziej charakterystyczne i widoczne są objawy na liściach, które są porażone już w najwcześniejszych fazach rozwojowych. Porażone liście są silnie zdeformowane, zgrubiałe i kruche. Przybierają początkowo żółte, później karminowe i wreszcie brunatne zabarwienie. Pod koniec czerwca większość porażonych liści opada.
W przypadku bardzo silnego porażenia liści brzoskwiń, co obserwujemy w ostatnich kilku latach, należy przeprowadzić dwa opryskiwania. Pierwsze jesienią po opadnięciu liści - w pierwszych dniach listopada, drugie wiosną w fazie nabrzmiewania pąków (w temperaturze powyżej 6°C). Należy zastosować Miedzian 50 WP lub Syllit 65 WR. Opryskiwanie musi być bardzo dokładne i obfite, ponieważ na korze pędów i łuskach pąków zimują zarodniki grzyba.

Data: 18 Mar 2018
Tekst:
Krzewy owocowe potrzebują corocznego cięcia. Od trzeciego roku po posadzeniu krzewy prześwietlamy, czyli rozluźniamy ich koronę. Technikę i intensywność cięcia dostosowujemy do gatunku, odmiany, wieku krzewu i warunków wzrostu. Najlepszym terminem dla…
Czytaj dalej...
Data: 04 Lut 2018
Tekst:
Właściwe cięcie borówki wysokiej pozwala na utrzymanie przez wiele lat regularnego, corocznego owocowania oraz uzyskiwanie dobrej jakości owoców. Sposób i intensywność cięcia zależą m.in. od wieku roślin, cech biologicznych odmiany, warunków glebowych,…
Czytaj dalej...
Data: 04 Lut 2018
Tekst:
Jest zima, zastanawiamy się czy już należy zacząć cięcie drzew i krzewów. Dla większości gatunków i odmian, zarówno ozdobnych jak i owocowych jest to najkorzystniejszy okres do wykonania tego zabiegu. Jednak nie…
Czytaj dalej...
Data: 11 Sty 2018
Tekst:
Małe śliweczki o żółtym lub czerwonawym kolorze kojarzą nam się z latem i okresem dzieciństwa. Stanowiły one surowiec do przygotowywania kompotów o charakterystycznym, kwaskowatym posmaku, który w upalne dni doskonale gasiły pragnienie.…
Czytaj dalej...
Data: 01 Lis 2017
Tekst:
Drzewa owocowe są ważnym elementem każdego ogrodu. To one są źródłem różnorodnych owoców, które dojrzewają od lata do późnej jesieni. Z nich zbierzemy największe piony, które możemy spożywać w stanie świeżym, wykorzystywać…
Czytaj dalej...