GłównaBiokalendarz

Biokalendarz

Lubczyk

Lubczyk - często kojarzy się wyłącznie z rosołem. Można go jednak dodawać i do kartoflanki, zupy pomidorowej oraz jarzynowej. Świeże listki dodajemy do białych sosów, jako zieleninę do sałat i gotowanego bobu. Suszonymi listkami lub korzeniem przyprawiamy ciemne sosy, duszone mięsa i warzywa oraz potrawy z ryb. Lubczykiem naciera się drób przed pieczeniem.

Kędzierzawość

Chorobę tę powoduje grzyb porażający liście, rzadziej kwiaty i owoce. Najbardziej charakterystyczne i widoczne są objawy na liściach, które są porażone już w najwcześniejszych fazach rozwojowych. Porażone liście są silnie zdeformowane, zgrubiałe i kruche. Przybierają początkowo żółte, później karminowe i wreszcie brunatne zabarwienie. Pod koniec czerwca większość porażonych liści opada.
W przypadku bardzo silnego porażenia liści brzoskwiń, co obserwujemy w ostatnich kilku latach, należy przeprowadzić dwa opryskiwania. Pierwsze jesienią po opadnięciu liści - w pierwszych dniach listopada, drugie wiosną w fazie nabrzmiewania pąków (w temperaturze powyżej 6°C). Należy zastosować Miedzian 50 WP lub Syllit 65 WR. Opryskiwanie musi być bardzo dokładne i obfite, ponieważ na korze pędów i łuskach pąków zimują zarodniki grzyba.

Kalendarz biodynamiczny

Zalecenia kalendarza biodynamicznego na miesiąc lipiec 2017 rok

Nastał doskonały czas na zbiór ziół. W celu zachowania ich cennych właściwości leczniczych, i jak największej ilości olejków eterycznych, należy przestrzegać kalendarza biodynamicznego, to znaczy rośliny kwiatowe np. rumianek, nagietek zbierać w dni „kwiatu", rośliny liściowe np. mięta, melisa, tymianek itp. w dni „liścia" rośliny korzeniowe np. kozłek lekarski, lubczyk w dniu „korzenia" a rośliny owocowe np. kminek, kolendra w dniach „owocu".

Dojrzewające w tym czasie owoce najlepiej zbierać w dniach „owocu" przy „wznoszącym" się księżycu. Dotyczy to także zbioru warzyw, takich jak: ogórki, pomidory, groszek, cukinia.
Rosnące wysokie, palikowane pomidory trzeba w dni „owocowe" podwiązywać, uszczykiwać odrosty i ogławiać.
Codziennie lub co drugi dzień zbieramy też ogórki. Zbiory z dni „owocowych" najlepiej przeznaczyć do zakiszenia lub zakonserwować w słoikach. Grządki z których zebrano plony roślin, należy płytko przekopać i zasiać poplon na zieloną masę, w myśl żelaznej zasady płodozmianu biodynamicznego, że gleba przez cały okres wegetacyjny, musi być okryta szatą roślinną.

Wiele problemów stwarzają każdemu ogrodnikowi w uprawach warzywnych - chwasty. Określenie „chwast" nie jest jednoznaczne, gdyż są to niekiedy cenne zioła np. pokrzywa zwyczajna, mniszek pospolity, rumianek bezpromieniowy czy skrzyp polny. Trudno jednoznacznie stwierdzić, że chwasty są roślinami szkodliwymi. Ostrożeń polny ma gruby korzeń palowy, który wrasta w głębsze warstwy gleby, spulchnia je i powoduje lepsze napowietrzenie. Pokrzywa zwyczajna pozostawia po sobie ciemną, próchniczną ziemię, a podbiał pospolity zarasta gleby podmokłe.

Ograniczenie występowania chwastów nasiennych wiąże się z brakiem nasion w glebie. By nie dopuścić do wysiewania nasion, należy chwasty wyrywać, najpóźniej po ich zakwitnięciu. Chwasty wieloletnie usuwa się poprzez wyciągnięcie z ziemi ich części wegetatywnych, za pomocą których rozmnażają się: korzeni, rozłogów, czy cebulek.

 

Polski kalendarz biodynamiczny "Działkowca". Autor: dr H. Legutowska, dr J. Szymona, J. Willand. Kup kalendarz

 

Więcej w tej kategorii: « Co to jest PZD