GłównaBiokalendarz

Biokalendarz

Lubczyk

Lubczyk - często kojarzy się wyłącznie z rosołem. Można go jednak dodawać i do kartoflanki, zupy pomidorowej oraz jarzynowej. Świeże listki dodajemy do białych sosów, jako zieleninę do sałat i gotowanego bobu. Suszonymi listkami lub korzeniem przyprawiamy ciemne sosy, duszone mięsa i warzywa oraz potrawy z ryb. Lubczykiem naciera się drób przed pieczeniem.

Kędzierzawość

Chorobę tę powoduje grzyb porażający liście, rzadziej kwiaty i owoce. Najbardziej charakterystyczne i widoczne są objawy na liściach, które są porażone już w najwcześniejszych fazach rozwojowych. Porażone liście są silnie zdeformowane, zgrubiałe i kruche. Przybierają początkowo żółte, później karminowe i wreszcie brunatne zabarwienie. Pod koniec czerwca większość porażonych liści opada.
W przypadku bardzo silnego porażenia liści brzoskwiń, co obserwujemy w ostatnich kilku latach, należy przeprowadzić dwa opryskiwania. Pierwsze jesienią po opadnięciu liści - w pierwszych dniach listopada, drugie wiosną w fazie nabrzmiewania pąków (w temperaturze powyżej 6°C). Należy zastosować Miedzian 50 WP lub Syllit 65 WR. Opryskiwanie musi być bardzo dokładne i obfite, ponieważ na korze pędów i łuskach pąków zimują zarodniki grzyba.

Kalendarz biodynamiczny ROD Krzekowo

 

Kalendarz na sierpień 2018 rok

Sierpień jest miesiącem zbioru wielu warzyw: pomidorów, papryki, oberżyny, ogórka, kabaczka czy cukinii. Warzywa te zbieramy w dniach „owocu”. Natomiast w dniach „liścia” zbieramy fasolę szparagową, brokuły, kalafiory oraz wczesne odmiany kapusty. W dniach korzenia wykopujemy dojrzałe już do zbioru wczesne odmiany marchwi, ziemniaków oraz cebulę i czosnek.

Na początku miesiąca w dniach „liścia” należy wysiać szpinak, koper ogrodowy, kapustę pekińską, sałatę masłową, endywię, rzodkiew i rzepę. Nieco później, w połowie miesiąca wysiewamy nasiona szczawiu i roszponki.

Pod koniec miesiąca ogławiamy szczytowe pędy pomidorów, papryki oraz dyni. W przypadku pomidorów ogławiamy tylko wysoko rosnące. Nad ostatnim wiszącym gronem pozostawiamy dwa liście. Usuwamy także wyrastające pędy boczne i dolne liście pomidora. Zabiegi te wykonujemy w dniach owocowych.

Po zbiorze wiśni wycina się najstarsze gałęzie pozostawiając czopy długości od 5 do 20 cm, z których wyrosną młode pędy. Wycinamy pędy nagie bez liści.
U czereśni należy skracać zielone, tegoroczne pędy, które wyrosły na co najmniej 30 cm. Takie pędy przycinamy nad piątym liściem od podstawy pędu.
Drzewkom brzoskwiń wyrosłe tegoroczne pędy skraca się nad czwartym – piątym liściem. Podobnie postępujemy z morelą. Wszystkie te czynności należy wykonać w dniach „owocu” najlepiej w okresie opadającego Księżyca.

Po zbiorach prześwietlamy krzewy porzeczek i agrestu. Usuwamy stare pędy zastępując je młodymi.
Po zbiorze letnich malin należy usunąć wszystkie pędy, które owocowały w bieżącym roku.

 

 

 

Kalendarz biodynamiczny to vademecum naturalnej, zgodnej z rytmem przyrody, uprawy roślin, która prowadzi do wysokiej jakości plonów. Warzywa i owoce uzyskane metodą biodynamiczną wyróżniają się niepowtarzalnym smakiem, barwą i aromatem, a przede wszystkim najwyższą wartością odżywczą, wyższą nawet od ekologicznych. Szczególnie polecane są dla dzieci, kobiet w ciąży, rekonwalescentów i osób dbających o zdrowie.

Zadbaj o zdrowie swoje i swoich najbliższych kupując kalendarz biodynamiczny -  kliknij tutaj