GłównaBiokalendarz

Biokalendarz

Lubczyk

Lubczyk - często kojarzy się wyłącznie z rosołem. Można go jednak dodawać i do kartoflanki, zupy pomidorowej oraz jarzynowej. Świeże listki dodajemy do białych sosów, jako zieleninę do sałat i gotowanego bobu. Suszonymi listkami lub korzeniem przyprawiamy ciemne sosy, duszone mięsa i warzywa oraz potrawy z ryb. Lubczykiem naciera się drób przed pieczeniem.

Kędzierzawość

Chorobę tę powoduje grzyb porażający liście, rzadziej kwiaty i owoce. Najbardziej charakterystyczne i widoczne są objawy na liściach, które są porażone już w najwcześniejszych fazach rozwojowych. Porażone liście są silnie zdeformowane, zgrubiałe i kruche. Przybierają początkowo żółte, później karminowe i wreszcie brunatne zabarwienie. Pod koniec czerwca większość porażonych liści opada.
W przypadku bardzo silnego porażenia liści brzoskwiń, co obserwujemy w ostatnich kilku latach, należy przeprowadzić dwa opryskiwania. Pierwsze jesienią po opadnięciu liści - w pierwszych dniach listopada, drugie wiosną w fazie nabrzmiewania pąków (w temperaturze powyżej 6°C). Należy zastosować Miedzian 50 WP lub Syllit 65 WR. Opryskiwanie musi być bardzo dokładne i obfite, ponieważ na korze pędów i łuskach pąków zimują zarodniki grzyba.

Kalendarz biodynamiczny ROD Krzekowo

 

Kalendarz na maj 2018 rok

Maj to miesiąc intensywnych prac w ogrodzie. Wysiewamy lub wysadzamy rozsadę roślin ciepłolubnych oraz chronimy rośliny przed chorobami i szkodnikami. W tym miesiącu następuje także wysyp kiełkujących chwastów nasiennych. Pracy jest więc dosyć sporo.
W początkach maja w dniach „korzenia" wysadzamy ziemniaki i cebulę dymkę oraz wysiewamy buraki ćwikłowe. W dniach „liścia" wysadzamy rozsadę kapusty późnej i sałaty. Po „zimnych ogrodnikach i zimnej Zośce" wysadzamy do gruntu w dniach „korzenia" rozsadę selera, a w dniach „owocu" rozsadę pomidora i papryki oraz siejemy ogórki, fasolę, dynię. Zioła, takie jak bazylia, estragon, majeranek należy wysiewać w dniach „liściowych". Sadzenie i wysiew dobrze jest wykonać w dni pochmurne, po deszczu i najlepiej przed południem. Po wschodach roślin i po posadzeniu rozsad, wzruszanie międzyrzędzi, należy wykonywać w odpowiednim terminie. Wśród roślin korzeniowych w dniach „korzenia", owocowych w dniach „owocu" itp.

Drzewka i krzewy owocowe rozwijają pąki i liście oraz zakwitają. Jest to okres wzmożonego występowania patogenów. Opryskujemy jabłonie, grusze i śliwy przeciwko przędziorkom, zwójkom, mszycom oraz przeciwko parchowi. Po przekwitnięciu ponawiamy oprysk przeciwko mszycom oraz owocówce i owocnicy. Po opadnięciu płatków kwiatowych wykonujemy opryski przeciwko mączniakowi.
W niektórych okolicach ptaki wyjadają po przekwitnięciu zawiązki owoców, dlatego w tym czasie okrywamy drzewka siatką. W początkach maja warto zawiesić na śliwach pułapki feromonowe, zwabiające owocówkę śliwkóweczkę, a pod koniec miesiąca pułapki na owocówkę jabłkóweczkę. W koronach czereśni należy zawiesić żółte tablice pokryte klejem, wyłapujące nasionnicę trześniówkę.
Jeżeli mamy winorośl, to w maju chronimy ją przed najgroźniejszymi chorobami jakimi są mączniak rzekomy i prawdziwy. W pierwszej połowie maja usuwamy korzenie podpowierzchniowe, odkopując glebę wokół szyjki korzeniowej i sekatorem wycinamy korzenie. Pod koniec miesiąca wyłamujemy latorośle bez kwiatostanów i jeżeli pozostałych jest nadmiar to usuwamy te z najsłabszymi kwiatostanami.

W pierwszej połowie maja w dniach „kwiatowych" wysadza się do gruntu mieczyki, a w drugiej połowie miesiąca aksamitki, astry, pelargonie, żeniszek, petunie, werbenę, surfinie.

Skoszoną trawę wysypujemy pod drzewka i krzewy owocowe. Ściółka chroni glebę przed wysychaniem, a szybko rozkładając się dostarcza do gleby łatwo przyswajalne składniki odżywcze. Szczególnie wdzięczne za ten sposób nawożenia są krzewy malin. Koszenie traw na trawniku wykonuje się najczęściej w dniach „liścia". Wtedy otrzymujemy szybki odrost traw, natomiast jeśli nie zależy nam na pozyskaniu zielonki i chcemy mieć wolniejszy odrost trawy, to koszenie wykonujemy w dniach „korzenia" i przy „opadającym" księżycu.

 

 

 

 

Kalendarz biodynamiczny to vademecum naturalnej, zgodnej z rytmem przyrody, uprawy roślin, która prowadzi do wysokiej jakości plonów. Warzywa i owoce uzyskane metodą biodynamiczną wyróżniają się niepowtarzalnym smakiem, barwą i aromatem, a przede wszystkim najwyższą wartością odżywczą, wyższą nawet od ekologicznych. Szczególnie polecane są dla dzieci, kobiet w ciąży, rekonwalescentów i osób dbających o zdrowie.

Zadbaj o zdrowie swoje i swoich najbliższych kupując kalendarz biodynamiczny -  kliknij tutaj