STREFA DZIAŁKOWCA

JARZĘBINY

JARZĘBINY

Urzekają pokrojem, ulistnieniem i przede wszystkim owocami, które mogą być również jadalne. Jarząb potocznie nazywany jarzębiną obejmuje gatunki małych i średnich rozmiarów drzew. Ich kwitnienie jest obfite i bardzo dekoracyjne. Jednak największą ozdobą są owoce, które pojawiają się w dużej obfitości i różnej kolorystyce, od białych przez żółte, pomarańczowe, różowe, czerwone, do purpurowych, niemal czarnych. Ogromną zaletą jarzębin jest to, że są odporne na mróz, niewybredne co do gleby (byle nie była zbyt sucha). Dobrze rosną na stanowiskach słonecznych lub lekko ocienionych. Wiele jarzębów, ze względu na osiągane niewielkie rozmiary, nadaje się do małych ogrodów i na działki. Możemy sadzić je pojedynczo na trawniku, w pobliżu altan, ścieżek lub w kompozycjach z innymi drzewami o podobnych rozmiarach Najlepiej jednak jest tworzyć małe grupy 3 - 5 sztuk z różnych odmian jarzębin. Do sadzenia pojedynczo polecane są szczególnie formy pokrojowe, o koronach wąskich lub zwisłopędowych. Drzewa mogą być podsadzone niską roślinnością, taką jak np. barwinki, bodziszki, runianki, konwalie goździki, żurawki, szałwie, lawendy, wrzosy, tawuły japońskie, niskie odmiany berberysu, bukszpany i irgi. Najpopularniejszy w uprawie jest jarząb pospolity, pospolicie występujący w całym kraju i chętnie sadzony w ogrodach, o małych wymaganiach glebowych, koralowoczerwonych owocach, które już w sierpniu są w pełni wybarwione i ładnie kontrastują z liśćmi. Prawdziwą perełką na działce mogą być małych rozmiarów krzewy jarzębu kaszmirskiego i Koehnego nazywane jarzębinami białoowocowymi. Często są szczepione w formie niskopiennej i wtedy gałęzie ładnie rozkładają się pod ciężarem owoców. Z odmian o żółtych owocach polecana jest mieszańcowa 'Flanrock', a o różowych - 'Pink Veil'. Obie formy to małe drzewa o dość wąskich, owalnych koronach, osiągają 4 - 5 m wysokości i obficie owocują.

MAHONIA

Najpopularniejsza i najodporniejsza na mróz jest mahonia pospolita. Jest niewysokim krzewem (do 1,5 m) o wyprostowanych, słabo rozgałęzionych pędach. Młode liście są lekko miedzianoczerwone, potem błyszczące ciemnozielone. Jesienią i zimą, od niskich temperatur, ponownie przyjmują brunatnoczerwone zabarwienie. Obfite, żółte kwiaty rozwijają się już na początku maja i pokrywają całe krzewy. Są bardzo miododajne, a ich nektar i pyłek stanowi cenne pożywienie dla pszczół. Piękne granatowe owoce początkowo pokryte są jasnoniebieskim nalotem. Ich czerwony silnie brudzący sok zawiera cukry, kwasy organiczne, składniki mineralne i liczne witaminy (w tym C). Owoce te są chętnie zjadane przez ptaki. Mahonia pospolita nie ma większych wymagań glebowych, ale lepiej rośnie i zimuje na glebach dostatecznie wilgotnych. Mahonia pośrednia z kolei, preferuje gleby żyzne, lekko wilgotne i kwaśne.

MAHONIA
CIĘCIE I FORMOWANIE KRZEWÓW IGLASTYCH

CIĘCIE I FORMOWANIE KRZEWÓW IGLASTYCH

Cięcie i formowanie krzewów to jedne z podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych. Jednak często boimy się ryzyka i podchodzimy do tego z rezerwą. Formowanie roślin iglastych wymaga precyzji, cierpliwości i umiejętności. Pierwsze próby powinniśmy zacząć od najprostszych form żywopłotowych.